We leggen het graag aan jullie uit 😉

Jo Smeets – MAASTRICHT van NU
Ja, als je kijkt naar de afgelopen jaren, is het plastic afval natuurlijk minder geworden. Maar wat is het doel dat we willen bereiken? We stappen van glas af omdat het te onveilig is buiten. Dat begrijpen we, en de mensen natuurlijk ook, al smaakt het wel het lekkerste uit een glas.
Dan stappen we over op plastic, want dat is veel veiliger. Maar hierdoor ontstaat er veel te veel rotzooi en het is slecht voor het milieu. Bovendien smaakt het ook nog niet uit zo’n dun plastic bekertje.
Dus stappen we over op hardcups en vragen er een euro voor. Een win-win situatie, want het smaakt beter dan dat dunne plastic bekertje en we hebben minder afval. Iedereen blij, zou je zeggen. Nee, want de burger betaalt de euro en er ligt nog steeds veel op straat. Dus de volgende oplossing is: je geeft (gedeeltelijk) het statiegeld terug. Dan heb je een win-win-win situatie: het smaakt beter dan een dun plastic bekertje, er ligt nog minder plastic op straat en de burger krijgt nog iets retour.
Als laatste roepen velen, en terecht, dat je de nek breekt over de meegenomen flesjes Flugel en dergelijke, en de zakken met eten. Natuurlijk ook weer waar. Maar hoe zou dat dan toch komen, zou je je moeten afvragen. Zou het kunnen liggen aan het feit dat alles veel te duur wordt voor de hardwerkende man en vrouw in de straat? Prijzen van €3,50 per pilsje en een frietje van €6,50 zonder mayo zijn normaal in deze tijd. Kan de café-uitbater in de stad hier iets aan doen? Ik denk vrij weinig. Maar één ding is zeker: de hardwerkende man en vrouw in de straat kunnen er nog veel minder aan doen.
Nieuws