Inzake afschaffing Luchtalarm

Geacht college,
Minister Yeşilgöz heeft Nederland aangezegd de sirene – die iedere eerste maandag van de desbetreffende maand om 12.00 uur getest wordt – af te willen schaffen. Dat valt lang niet overal in goede aarde. Ook Maastricht van Nu ziet dit niet zitten, en gaan de alarmbellen rinkelen. Het is volgens Maastricht van Nu niet verantwoord om afhankelijk te zijn van één enkel digitaal medium in de vorm van NL-alert. Immers heeft nog steeds niet iedereen een mobiele telefoon. De inwoners die wel een mobiele telefoon hebben, zullen niet allemaal de app op de gsm hebben geïnstalleerd. Bovendien kunnen telefoons in een andere broekzak blijven zitten, aan de lader hangen, uit of stilgezet of weggelegd zijn, de batterij kan leeg lopen of mensen zitten gewoon in bad of genieten in de tuin. Daarbij komt nog dat mobiele telefoongebruikers vaak zoveel signalen op hun gsm krijgen, waarbij de attentiewaarde ook niet altijd optimaal is, of men kijkt pas later. Ook voor laaggeletterden is een NL-Alert niet altijd even duidelijk.

Het luchtalarm komt weinig voor (als deze op een ander moment gaat dan de eerste maandag 12 uur) en heeft daardoor een hogere attentiewaarde. Bij uitval van mobiele netwerk valt NL-Alert meteen uit! Bij een stroomstoring valt NL-alert al binnen 2 uur uit, het luchtalarm (analoog systeem) blijft evenwel nog 96 uur (vier dagen), werkzaam volgens Veiligheidsregio Vlaardingen. Er zijn meerdere veiligheidsregio’s die hier zorgen over hebben ‘Onbegrijpelijk en onverantwoord’ . De veiligheidsregio Zuid-Limburg is ook bezorgd getuige dit artikel van L1 nieuws dat van maandagavond, 4 maart j.l.

Bovendien is Nederland een zeer dichtbevolkt land, voor een groot deel onder zeeniveau en waar – ook landinwaarts – hoogwaterbescherming nodig is. We hebben veel grootschalige (chemische) industrieën, spoorknooppunten, verkeersknooppunten, luchthaven – Aachen-Maastricht Airport en dit in combinatie met dichtbevolkte steden. Ook voor Zuid-Limburg kunnen we ons een aantal scenario’s bedenken waarbij een ramp kan ontstaan en onze samenleving acuut gewaarschuwd dient te worden. Zoals bijvoorbeeld met hoogwaterbescherming, industrieën, spoor- en wegknooppunten,
grote industriebranden, extreme luchtvervuiling.

Daarnaast, leven we momenteel in een tijd van toenemende geopolitieke onzekerheid, vooral vanwege de huidige situatie in Oekraïne. De spanningen en conflicten in dat gebied hebben wereldwijd repercussies en kunnen een aanzienlijke impact hebben op verschillende aspecten van het mondiale politieke landschap.

Elk mensenleven is er één en daarom is de combinatie van een digitaal waarschuwingssysteem en het luchtalarm een absolute noodzakelijkheid. NL-Alert is geen vervanger van de sirene, maar beide systemen vullen elkaar aan.

Maastricht van Nu vindt dat de gemeente Maastricht ook de veiligheidsregio Limburg-Zuid een krachtig signaal af moet geven aan de minister, met de kernboodschap dat het luchtalarm niet afgeschaft mag worden!

Ingediend: 05-03-2024
Download: Schriftelijke vragen van Maastricht van Nu – inzake afschaffen luchtalarm
Antwoord: Inzake afschaffen luchtalarm

Schriftelijke vragen