Inzake verzakte woningen in de wijk Heer

Geacht college,
Maastricht van Nu heeft met grote bezorgdheid kennisgenomen van de recente ontwikkelingen met betrekking tot de schadeclaims van bewoners bij de Willem-Alexandertunnel in Maastricht, zoals gerapporteerd door De Limburger op 22 maart jongstleden. Deze ontwikkelingen werpen een verontrustend licht op de langdurige strijd van de bewoners om erkenning en compensatie voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van de tunnelaanleg. Het is hartverscheurend te zien dat na zo’n lange tijd, negen bewoners nog steeds moeten strijden om hun rechtmatige vergoeding te krijgen.

Het is onacceptabel dat de bevindingen van verschillende onderzoeken, waaronder die van onderzoeksbureau Inpijn-Blokpoel en de onafhankelijke commissie ACSG, duidelijk aantonen dat de schade aan de huizen rechtstreeks het gevolg is van de aanleg van de Willem-Alexandertunnel en het wegpompen van grote hoeveelheden grondwater door Avenue2, maar dat de berekende vergoeding door ACSG niet eens een vijfde van de geleden schade compenseert.

De gang van zaken baart ons grote zorgen. Het is overduidelijk dat de hoeveelheid weggepompt water werd onderschat en dat er verzuimd is om de klachten van bewoners bij het Waterschap Limburg te melden. Bovendien werd er niet adequaat gereageerd op de groeiende problemen in de wijk Heer, wat resulteerde in een versnelde verzakking van de grond en toenemende schade aan huizen. Het is essentieel dat Avenue2 en andere betrokken instanties hun verantwoordelijkheid nemen en niet langer de dans proberen te ontspringen.

In combinatie met de verlangens van de bewoners om financiële ondersteuning te ontvangen voor het herstel van hun woningen, staan wij als Maastricht van Nu positief tegenover de mogelijke toetreding tot het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Een lening onder voorwaarden, waarbij zowel de provincie als de gemeente Maastricht voor een gedeelte borg staan, kan een belangrijke stap zijn de bewoners te helpen bij het herstel van hun woningen en het herstel van vertrouwen in de lokale overheid.

Tot slot, vinden wij, als Maastricht van Nu, het toch wel heel erg verontrustend dat uit een bodemonderzoek uit 1993 gerapporteerd door de Provincie Limburg, al bleek dat de veenlaag ongeveer 2,6 meter dik was, wat aangeeft dat deze problematiek al veel langere tijd speelt. Deze situatie roept dan ook volgens ons parallellen op met vergelijkbare gevallen elders in het land, zoals de aardgaswinning in Groningen. Ook daar hebben gedupeerden lange tijd moeten vechten voor erkenning en compensatie, terwijl betrokken instanties hun verantwoordelijkheid niet leken te willen nemen. Als Maastricht van Nu vinden wij dit onacceptabel en verontrustend, en willen wij dan ook namens de gedupeerde van de wijk in Heer,  de volgende vragen stellen.

Ingediend: 25-03-2024
Download: Schriftelijke vragen inzake verzakte woningen in de wijk Heer
Antwoord: Inzake verzakte woningen in de wijk Heer

Schriftelijke vragen