Geacht college,
Op 16 maart 2024 hebben we via De Limburger kunnen vernemen dat het verhaal rondom de ENCI groeve in Maastricht een complexe relatie blootlegt tussen recht, erfgoed en publieke ontwikkeling. Als symbool van ons industriële verleden draagt de groeve niet alleen de sporen van zijn geschiedenis, maar staat het ook bekend voor de uitdagingen van onze moderne tijd. Als Rijksmonument heeft de ENCI-groeve een grote waarde en aantrekkingskracht, waardoor het zich heeft ontwikkeld tot een uniek stadslandschap dat sterk verbonden is met zijn industrieel verleden en tevens ook nog wordt gekwalificeerd als sociaalhistorisch erfgoed.
Het is dan ook betreurenswaardig voor Maastricht van Nu te vernemen via De Limburger dat een ondernemer met een reeks criminele aanklachten die zijn reputatie overschaduwt, een rol zou hebben gespeeld in de toekomst van de ENCI-groeve. Ondanks zijn controversiële achtergrond, vinden we hem toch tegen alle verwachtingen in, aan tafel met de lokale overheid, en het provincie bestuur – om te debatteren over de toekomst van dit historische terrein. Dit legt een scherp contrast bloot tussen de aanwezigheid van iemand wiens daden lijnrecht tegenover de wet lijken te staan, en de ambitie van de overheid om de historische waarde van de ENCI-groeve te behouden en te transformeren tot een symbool van publieke betrokkenheid en duurzame vooruitgang.
In een stad, zoals Maastricht die vastbesloten is om de vermenging van onder – en bovenwereld te voorkomen, rijst de hamvraag: Hoe kunnen de behoefte aan publieke ontwikkeling en de eisen van rechtvaardigheid en integriteit worden verenigd?
Ingediend: 21-03-2024
Download: Schriftelijke vragen inzake ontwikkelingen ENCI- complex te Maastricht
Antwoord: Ontwikkelingen ENCI complex Maastricht